Polijstmachines

Sorteer op
Prijs
Categorieën
Kleur
Material
  1. 113,90 €
    UVP
    (91)
  2. 83,90 €
    UVP
    (95)

Hoogglans voor de werkplaats - Wat is het nut van een polijstmachine?

Om de beschermende en mooie lak van een auto of een motorfiets opnieuw op punt te stellen, is een polijstmachine een werktuig dat het werk in vergelijken met het handmatig aanbrengen van polijstmiddel, enorm vereenvoudigt. Een kort fragment over de verschillende aspecten van de toestellen en diens toepassing maakt de aankoopbeslissing eenvoudiger.

Wat is het nut van een polijstmachine?

Polijstmachines zijn geschikt om de lak op oppervlakken nieuw leven in te blazen. Waar de langdurige inwerking van milieu-invloeden, stof, zand en andere stoffen de lak hebben doen verbleken, wordt het oppervlak door het aanbrengen van geschikt polijstmiddel opnieuw glanzend, het beschermend effect wordt daarbij vernieuwd. Tijdens het polijsten kunnen ook kleine krassen weggewerkt worden zonder een nieuwe lak aan te brengen. De verschillen in opbouw, functies en prestatie bepalen of de machine geschikt is voor professioneel of doe-het-zelfgebruik.

Wat is het juiste toerental van een polijstmachine?

Het geschikte toerental van een polijstmachine voor auto’s of motorfietsen kan in verschillende snelheden geregeld worden. Voor het begin moet er een niveau met lage toerentallen van minder dan 1.000 omwentelingen per minuut beschikbaar zijn om het polijstmiddel gelijkmatig te kunnen verdelen. Een hoog toerental is in combinatie met te ruwe pads slecht voor de lak.

Bij rotatiepolijstmachines bedraagt het maximale toerental 3.000 O/min aangezien het effect van de machines intensiever is dan bij excentrische toestellen. Bij een excentrische polijstmachine kan een prestatie van meer dan 6.000 O/min zinvol zijn, wat met de bijzondere functie in verband gebracht wordt. Het juiste toerental is afhankelijk van de hardheid en grootte van de pads. Om een zuiver polijsteffect te bereiken moet er met lage toerentallen begonnen worden. Zo kan de passende snelheid gevonden worden voor het polijstmiddel.

Wat moet een polijstmachine kunnen?

Een polijstmachine voor auto’s moet in verschillende niveaus een aan het toestel bevestigd bord in beweging brengen. De machine werken met een kabel of accu. Toestellen met een accu hebben grote voordelen wat betreft een flexibele werkwijze. Polijstmachines moeten een verwisselbaar bord hebben dat in staat is de zogenaamde pads, leders of vellen in verschillende afmetingen en diktes vast te houden. Sommige toestellen hebben een zinvolle veiligheidsinrichting die bij uitval en opnieuw inschakelen van het elektriciteitsnet ervoor zorgen dat het toestel niet automatisch opnieuw inschakelt.

Welke opzetstukken zijn er nodig voor een polijstmachine?

Bij het polijsten met de machine wordt een vervangbaar opzetstuk gebruikt dat het vloeibare polijstmiddel of de pasta verdeelt en in beweging brengt. Om bij zuiver opfrissen, een polijstbeurt waarbij er geen krassen weggewerkt moeten worden, het nodige effect te bereiken, volstaan zachte pads. Bij het wegwerken van een kras zorgen grove pads ervoor dat de lak op bepaalde plaatsen aangebracht wordt. Dit is nodig om de randen rond de kras optisch te breken en te laten verbleken.

Ook de grootte is cruciaal voor het effect, zo zijn bij een rotatiemachine grote pads geschikt om het effect intensiever te maken. Bij een excentrische machine wordt het effect vergroot door kleinere pads aangezien de effecten van de trillende beweging afgezwakt worden. Goede modellen worden met enkele opzetstukken als accessoires geleverd.

Welk polijstmiddel is nodig voor een polijstmachine?

Polijstmiddel bestaat in vloeibare vorm in flessen of ook als polijstpasta. Welk middel bij het polijsten het beste effect heeft, is een subjectieve vraag. Verschillende middelen zijn geschikt voor verschillende lakken. Ook de soort polijstbeurt is van cruciaal belang. Bij hoogglanspolijsten worden andere middelen gebruikt dan bij een fijne polijstbeurt. Ook de samenstelling van de ingrediënten is een kwestie van geloof. Waar sommigen zweren bij was om de lak op te frissen, zweren anderen bij nanotechnologie en acrylverzegeling. Om te beginnen is het aan te raden, om bij het polijsten met kleine verpakkingsinhouden het juiste product te vinden.

Hoe verloopt het polijsten met een polijstmachine?

Eerst wordt het voertuig grondig gereinigd en worden alle kunststofonderdelen zoals rubbers aan de venster en het plastic van de bumper, afgeplakt. Als deze met de machine gepolijst worden, krijgen deze een witte verkleuring. Vervolgens wordt het polijstmiddel met een geschikte pad of een schone doek gelijkmatig aangebracht.

Vervolgens wordt de polijstmachine voor auto’s optisch op schade gecontroleerd en met een laag toerental gestart. Bij het polijsten is het van belang om ruime bewegingen uit te voeren en niet te lang bij hoeken en randen te blijven. Als deze te lang gepolijst worden, kunnen er optische verschillen met de volledige vlakken ontstaan.

Na het polijsten met de machine wordt een zachte, schone doek voor de fijne afwerking gebruikt. Zo wordt de laatste oneffenheden weggewerkt. Of het toestel gebruikt wordt als polijstmachine voor motorfietsen of auto’s, speelt geen rol.

Waarop moet je letten bij een polijstmachine?

Voor de aankoop van een polijstmachine voor motorfietsen of auto’s valt het aan te raden om naar testresultaten over concrete polijstmachine voor auto’s te zoeken. De echte prestatie kan enkel in de praktijk worden ervaren. Alle toestellen in de selectie moeten voorzien zijn van Europese keurmerken. Bij goede toestellen is er ook een ruim gamma aan accessoires dat bij een nieuwe aankoop vaak bij de machine meegeleverd wordt. Het bord en andere accessoires moeten eenvoudig vervangen kunnen worden.

Conclusie voor het aankoopadvies

Beginners kiezen voor een excentrische polijstmachine die met verschillende pads als accessoires en misschien ook met enkele monsters van polijstmiddelen geleverd worden. Wie direct met een polijstmachine voor auto’s uit de categorie rotatiepolijstmachines wil beginnen, hecht het best belang aan een machine die ook lage toerentallen onder 3.000 O/min garandeert. Ook het volume van de toestellen bij het polijsten speelt een rol. Bij een luid toestel is gehoorbescherming als accessoire aangeraden.

De kwaliteit van de verwerking van de behuizing en de kwaliteit van de accessoires moeten eveneens gecontroleerd worden. Goede polijstmachines moeten met een vermogen van minstens 700 Watt werken en minstens 2.000 omwentelingen per minuut aankunnen.